8e mars

Idag är det 8e mars. Det är mycket i min kalender det här datumet i år. Pappa fyller år idag ♥ hurra hurra hurra hurra!  5 mil avstånd och skoldag idag gjorde att han fick nöja sig med gratulationer över telefonen istället för en grattiskram, han får en i efterskott :) Sen är det ju även fettisdag, firade det med att köpa årets första (och förmodligen enda) semla i fiket på skolan. Så var det med det helt enkelt, vet ju egentligen inte varför man "firar" fettisdag.. Orkar inte ens googla, så ointressant är det. :P
Sen är det ju även internationella kvinnodagen idag.. Den har jag inte "firat" alls, eller det kanske jag har.. Jag har inte varit ute på barrikaderna och skrikit slagord ;) Men jag har absolut tänkt på det här med jämställdhet och feminism.. Jag är feminist och skulle aldrig förneka det, människor (kvinna eller man) som inte anser sig vara feminist är antingen väldigt dåligt påläst eller helt enkelt korkad. Vet inte vad som är värst faktiskt. Nu ska jag inte dra någon lektion i vad feminism är för mig yadayada det är ett helt annat kapitel :P MEN jag tycker inte att den här dagen ska bli nått himla kommersiellt jippo som mors dag eller alla hjärtans dag där män tror att dagen går ut på att uppvakta "sin kvinna" på internationella kvinnodagen. Den här dagen går ut på att gå kvinna ur huse och skandera sitt missnöje över att vara andra klassen medborgare. Nu har jag ju inte gjort det (haha hyckleri kanske men jaja :P) jag har nöjt mig med att i alla fall ägna en tanke åt hur jävla fucked up det är att år 2011 har vi fortfarande inte lika lön för lika arbete, det är fortfarande kvinnor som pausar sin karriär för att vara hemma med barnen medans mannen jobbar, kvinnor som blir utsatta för våld tas inte på allvar och får ta ansvar för mäns övergrepp mot dem, barn drillas in i könsroller så att de växer upp till "riktiga kvinnor och män" (vad det nu är..)  osv osv osv (jag skulle kunna fortsätta i all evighet). Men jag tänkte inte bara på det, jag tänkte även på hur jag ska kunna motverka alla dom här jävla puckade sakerna och orättvisorna.. Min moder har lärt mig att man kan inte ändra på någon annan än sig själv, så det är ju där man måste börja. Alltså är det jävligt viktigt att inte bara tänka på orättvisor utan faktiskt vara med och motverka dom.. Sluta fostra in era barn i olika könsroller, pojkar föds inte till att älska blått, hata rosa, älska bilar, hata dockor. Flickor föds inte till att älska dockor, hata att busa, älska smink, hata bilar osv osv. Det är lika viktigt att papporna är hemma med sitt barn medans de är små, sluta ta patent på föräldraledigheten och sluta skyll på ekonomin. Dela på föräldraledigheten och föräldraansvaret!
Alla gör så gott de kan men det viktigaste är att göra medvetna val och faktiskt fundera över varför samhället ser ut som det gör och varför vi gör de val vi gör.. Och nej, Sverige är inte världens mest jämställda land vi är faktiskt på 4e plats.. Enligt FN är det kvinnorna i världen som står för 66% av världens arbete men tjänar ändå bara 10% av världens samlade inkomster.. Rättvist? Hell no. Jämställt? I think not!

Kommentarer:
Postat av: Stina

Hejja Ida! Wohoo!!


Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits